EURO 95 WORDT E10

In heel Nederland zal vanaf 1 oktober 2019 de euro 95 benzine worden vervangen door de E10 brandstof, de E staat voor (bio) ethanol en het getal staat voor het percentage. De andere premium brandstoffen blijven gewoon bestaan.

Wat is nu E10:

E10 is eigenlijk gewone euro 95 maar in plaats van dat er maximaal 5% bio ethanol in de brandstof zit (wat nu vaak al het geval is bij de euro 95), is er maximaal 10% bio ethanol door deze benzine gemengd, vandaar dat ook de naam gewijzigd wordt.

De getallen 95 en 98 staan in de oude situatie voor het octaangetal (meer info) van de brandstof en niet voor het percentage bio-ethanol. In premium brandstoffen zit dus ook vaak bio-ethanol (5%).

Premium brandstoffen zijn wel duurder per liter maar daarentegen zal het rendement weer hoger zijn dan bij E10.

Doe voor jouw motorfiets de test via volgende link: E10 Check.

Nadelen E10:

 • Veroudering van de benzine; de ethanol toevoeging zorgt ervoor dat de kwaliteit snel achteruit gaat, na een paar maanden is de benzine niet meer bruikbaar.
 • Vervuiling van het brandstofsysteem; ethanol is een oplosmiddel welke bepaalde materiaal samenstellingen (rubber en kunststoffen) van het brandstofsysteem aan kan tasten, waardoor vervuiling van het brandstofsysteem ontstaat. Deze vervuiling kan verstopping van brandstofpomp, carburateur of injector veroorzaken.
 • Poreus maken van benzineslang; door de sterke oploswerking van ethanol kunnen benzine slangen poreus en zelf lek raken.
 • Aantrekken van water; ethanol zal vocht/water aantrekken waardoor de kwaliteit van de benzine minder wordt en kan leiden tot roestvorming.

Ons advies:

Blijkt uit de check dat de motor geschikt is, kijk dan nog even iets verder. Heeft je motorfiets een carburateur i.p.v. injectie kies dan ondanks de geschiktheid toch voor een premium brandstof.


Moet je een keer E10 tanken terwijl je voertuig daar eigenlijk niet geschikt voor is, geen nood, incidenteel kan het geen kwaad maar tank daarna wel weer de juiste brandstof en laat het voertuig met de E10 niet langere tijd staan.

U kunt ook gebruik maken van een brandstof toevoeging (uiteraard bij ons verkrijgbaar):

E10 Fuel Fighter is een krachtig brandstofadditief. Specifiek ontwikkeld ter bescherming van het brandstofsysteem tegen de schadelijke effecten van E10 brandstoffen, die voor 10% uit bio-ethanol bestaan. E10 Fuel Fighter compenseert de nadelige gevolgen en voorkomt motorschade. Het product heeft de volgende eigenschappen:

 • Beschermt het brandstofsysteem tegen corrosie
 • Verbetert de smeereigenschappen
 • Vermindert inwendige wrijving in de motor
 • Vermindert brandstofverbruik
 • Reinigt injectoren en kleppen: zorgt voor optimale verbranding. Gebruiksaanwijzing:
 • Voeg 0,1% toe aan de benzine (25 ml voor 25 liter brandstof)
 • De speciale doseerhulp op de fles helpt om de juiste hoeveelheid te krijgen

Winterstalling:

Wij adviseren om je motorfiets niet te stallen met E10 in de tank. Kies voor een premium brandstof en daarnaast nog voor de toevoeging van een conserverend additief.